top of page

Galibi

Waar ligt Galibi?

 

Suriname staat internationaal bekend als een belangrijk land waar zeeschildpadden hun eieren leggen. Van de totaal zeven soorten zeeschildpadden die er op de wereld bestaan komen er maar liefst vier soorten voor op de Surinaamse stranden. 

Soortbeschrijving:

De Krape (Soepschildpad, Chelonia mydas)

De Aitkanti (Lederschildpad, Dermochelys coriacea)

De Warana (Lepidochelys olivacea)

De Karet

 

De Karet komt echter zelden aan land in Suriname (slechts zo’n 10 tot 20 per jaar).

Zeeschildpadden bevolken al meer dan 150 miljoen jaar de wereldzeeën. Ze hebben de dinosauriërs zien komen en gaan. Toen miljoenen jaren geleden de zeeschildpadvrouwtjes het strand opkwamen om hun eieren te leggen werden ze hoogst waarschijnlijk opgewacht door bloeddorstige dinosauriërs. Tegenwoordig hebben de zeeschildpadden een veel grotere vijand, de mens.

Eens in de twee jaar betreden de zeeschildpadvrouwtjes een aantal keren het strand om hun eieren te leggen. Het wordt aangenomen dat zeeschildpadden hun eieren leggen op hetzelfde strand als waar ze geboren zijn. Dit is echter nog steeds niet bewezen. Wel is bewezen dat de meeste zeeschildpadsoorten ieder legseizoen naar hetzelfde legstrand terugkeren. Het is nog steeds een raadsel hoe de vrouwtjes iedere keer weer hun legstrand feilloos terug weten te vinden.

Na ongeveer twee maanden komen de eieren uit waarna de jongen naar zee rennen. Op het strand en in zee loeren vele gevaren. Nog voordat de jongen de zee hebben bereikt, valt een deel ten prooi aan onder andere spookkrabben en aasgieren. En als ze eenmaal in zee zijn aangekomen, worden ze opgewacht door horden hongerige vissen en zeevogels. Het overgrote deel van de jonge schildpadden sterft nog voordat ze een jaar oud zijn.

Er wordt geschat dat minder dan een op de duizend jongen die uit het ei kruipen zich tot een volwassen zeeschildpad ontwikkelt. Het legseizoen is van Februari tot eind Augustus

 

Waar ligt Galibi?

 

Aan de monding van de Marowijnerivier, vlak bij de Indianendorpen Christiaankondre en Langamankondre, ligt het Galibi Natuurreservaat. Het staat bekend om de zeeschildpadden die er ieder jaar weer hun eieren komen leggen. 

 

De route

 

Na opgehaald te zijn van uw verblijfadres reist u per bus langs de Oost-West verbinding in de richting van Moengo naar Albina. Daar aangekomen is er even tijd om pootje te baden in de Marowijnerivier. Van daaruit vertrekt u per boot naar uw bestemming.

 

Wat kunt u er doen?

  • Bij aankomst in een van de dorpen Christiaankondre of Langamankondre, waar uw appartement direct aan het strand ligt met uitzicht op de monding van de rivier, wordt er een warme maaltijd geserveerd, daarna is er vrije tijd om even te zwemmen of uit te rusten in de hangmatten.

  • 's Avonds gaat u per boot naar het natuurreservaat Galibi waar u kunt kijken hoe schildpadden hun eieren leggen.

  • De volgende dag maakt u een boswandeling met een lokale gids en daarna kunt u op het strand afkoeling vinden. Na de warme maaltijd vertrekt u weer met de boot naar Albina en van daaruit naar de stad.

  •  

Fotograferen en filmen:

 

De regels voor het uitvoeren van de tour worden grotendeels bepaald door de gemeenschap zelf. Het fotograferen of filmen van personen en hun bezittingen wordt niet door een ieder op prijs gesteld. Vraagt u daarom altijd eerst toestemming aan de bewoners, via uw gids, alvorens hiermee te beginnen.

  

 

Tijdsduur: 

 

2 dagen met 1 overnachting

 

Wat mee te nemen?

 

Bad/handdoek, zwemkleding, wandelschoenen, watersandalen, zonnebrandmiddel, hoed of pet, muggen repellent, lange broek en T-shirt met lange mouw voor de avonduren, waterdichte zak voor camera/fototoestel, kleine rugzak voor eigen spullen, SRD ’s (Surinaamse dollar) voor een drankje aan de bar, souvenirs etc. 

N.B. Op het oord is geen mogelijkheid tot het opladen van batterijen voor foto/video camera’s noch zijn er foto/filmrollen en batterijen verkrijgbaar.

 

Inbegrepen:

 

Vervoer per bus en boot. Ontbijt, lunch en 2 warme maaltijden. Koffie, thee, water, stroop en sap zijn aanwezig.

 

€145,- per persoon

 

bottom of page